Rasbeschrijving

Er bestaan vrijwel geen kattensoorten waar zoveel sprookjes en legendes en onware verhalen over bestaan als over de Siamees.Deze kat heeft echter zoveel adel van zichzelf dat het niet nodig is om hem met fantasieverhalen te omringen,maar juist door die legenden is hij de meeste geliefde raskat ter wereld .Vandaar dit verhaal wat in 1950 geschreven is door een Engelse fokster die zich geroepen voelde om een boek over Siamezen te schrijven en dit als waarheid durfde voor te schotelen.Ik citeer:Hoe populair de Siamees tegenwoordig ook is , zon 80/90 jaar geleden hadden maar weinig mensen hier in het westen een Siamees gezien.En in Harrison Weirs boek Our cats and all about them werd vermeld dat er tot 1887 in de catalogi van de Crystal-Palace -kattententoonstelling slechts 15 katers en 4 poezen voorkwamen, aldus de bewuste fokster.Dit is niet zo verwonderlijk want generaties lang werden deze katten door de koning van Siam fel bewaakt in zijn paleis te Bangkok.Het was vrijwel onmogelijk een kater uit te voeren,daar er een vaste regel bestond dat ze allemaal moesten worden gecastreerd.De koninklijke familie had echt het gevoel dat hun katjes heilig waren en dat hen in de geesten van overledenen huisden.Als er een prins van koninklijke bloede werd begraven, werd een favoriete kat levend in de graftombe ingemetseld.Het idee was dat als de kat er in slaagde door eén van de gaatjes te ontsnappen, de priesters er zeker van konden zijn dat de ziel van de prins bezit had genomen van het lichaam van de kat.Ik moet zeggen dat ik van mijn leven veel onzin over de Siamese kat en het Siamese volk, maar dit stukje sloeg alles.Zij had schijnbaar nooit gehoord van de pompeuze verbrandings ceremoniën van de overledenen van het Koninklijk huis en dat Thailanders boeddhist zijn.

Toen in Nederland tentoonstellingen werden georganiseerd en het publiek ze voor het eerst te zien kreeg,waren er waarschijnlijk al enkele honderden Siamese katjes in ons land.In Bankok werden de Siamezen gefokt door de Chinezen die ze op de zondagsmarkt verkochten en in Engeland spreekt met nog steeds van de Royal cat of Siam, dit is hun officieuze benaming voor de Seal Point Siamees.Hij heeft zoveel adel in zich dat het niet nodig is om ze met fantasieverhalen te omringen.

De Siamees wordt over de hele wereld onmiddellijk als raskat herkend, maar tevens behoort hij tegenwoordig tot de controversiële rassen. De eerste Siamezen waren vaak scheel en hadden een knikstaart, dit was een vereiste, evenals de poten die iets aan de kleine kant moesten zijn. Sindsdien heeft selectief fokken de kat aanzienlijk veranderd. Scheel kijken en een knikstaart zijn nu een ernstige fout. GCCF Siamezen zijn slank, lang, hebben dunne poten en een lang hoofd met scheve ogen en een fijne snuit. De Noord-Amerikanen voeren dit type tot in het extreem door. Siamezen zijn vrolijk en kletserig, het is het meest vocale ras. Ze zijn ook zeer vroeg geslachtsrijp.

Het karakter:
Een Siamees is intelligent, arrogant ,rumoerig en zeer opdringerig en zeer duidelijk aanwezig. Ook hebben ze een enorm stembereik en zullen dat zeker laten horen als ze het ergens niet mee eens zijn.Verder zijn echte gezelschapsdieren en kunnen zeer slecht alleen zijn. Doordat ze erg op mensen gericht zijn kun je ze makkelijk dingen aanleren, zoals aan een tuigje lopen en balletjes apporteren.


De lichaamsbouw:
De Siamees heeft een gespierd, lang, buisvormig lichaam.
Net als bij de wilde katachtige zijn de achterpoten langer dan de voorpoten.Deze zijn slank in verhouding met het lichaam en points doorgekleurd en gelijkmatig. Kleine ovale voetjes.

De staart is lang, en zweepvormig. De kop van de Siamees
moet lang en breed zijn tussen de oren en spits toelopen. En profil is de neus recht met een heel lichte afwijking op ooghoogte. De kop staat op een elegante en slanke hals.

De ogen moeten amandelvormig zijn en schuingeplaatst enen schitterend blauw van kleur.

De oren hebben een brede basis, scherpe punt en volgen de lijnen van de snuit naar buiten.

De vacht vraagt zo goed als geen onderhoud. In de rui periode zijn bij de kortharen de haren goed te verwijderen door ze met een vochtige zeem of vochtige handen te aaien.

Kleurstellingen:

Sealpoint
Dit is de klassieke kleur van de Siamees zoals we die uit films en reclames kennen. Genetisch is de kleur zwart, vertaald in een donker sealbruin door het Siamese gen voor points. Deze kleurstelling is een tijd lang de enige erkende kleur geweest.

Lilac point
In 1896 werd een kat gediskwalificeerd omdat hij niet blauw genoeg was. De Amerikaanse standaard wenst een wit lijf, terwijl de Engelse iets schaduw toestaat.

Chocolate point
Deze kleur met points van chocola op een ivoren ondergrond werd in Engeland pas in de jaren 50 erkend.

Blue point
Blue points werden al rond 1900 gesignaleerd.Het blauw van de Siamese points is lichter dan de effen gekleurde vachten.

Chocolate tabby point
Tabby points kende men al in het begin van deze eeuw, maar ze werden niet erkend, dit gebeurde pas in de jaren zestig.

Cinnamon point
Dis is een van de nieuwe kleuren.het lichaam is ivoor en de points kaneelbruin. Net als bij de Chocolate points en de caramel points mogen de poten iets bleker van kleur zijn
.

Red tabby point
De poten mogen vooral bij rood en creme iets bleker zijn. Er mogen meer schaduwingen op het lichaam zijn dan bij effen points, maar het tabby patroon moet gevolgd worden.

Blue tortie point
De introductie van het rode gen leidde tot tortie points. Eén van de outcrosses produceerde een half Siamees schilpad. Elke point moet iets van kleurvermenging tonen, al is het maar op de voetzooltjes..De kleuren hoeven niet gelijkmatig verdeeld te zijn.

Lilac tabby point
Op alle points moet tabby te zien zijn,maar niet op het lichaam. De fronslijnen op het voorhoofd mogen niet over de rest van de kop uitlopen. De liac tabby point heeft grijs roze aftekeningen op een magnolia achtergrond met een bleek lila of roze neusleertje en dito voetzooltjes.

Fawn point
Nog een recente kleur, de verdunning van cinnamon. De standaard vraagt paddenstoelenroze points tegen een magnolia lichaamskleur. Evenals bij de lichtere kleuren mogen de poten hier ook bleker zijn dan masker en staart.

Cream point
Door kruisingen met rode tabby langharen kwam dit gen in de jaren 30 in de Siamees terecht, waardoor de controversiële kleur naar de achtergrond verdween. Eind jaren 40 kwam hij weer op. Midden jaren 60 werd hij erkend.

Seal tortie point
In deze katten moet de kleur gemengd of vlekkerig zijn. Het aantal vlekken is niet belangrijk, als ze er maar zijn. Belangrijker is de kleur intensiteit


Naar boven
Back